Νευρική κρίση στις ΗΠΑ από νέο ρωσικό πύραυλο cruise ακτίνας 10.000 χλμ!
Οργισμένη ανακοίνωση από το State Department...
Νευρική κρίση έχει αρχίσει και προκαλεί στην αμερικανική κυβέρνηση το εξοπλιστικό μπαράζ της Ρωσίας και μάλιστα σε προηγμένα οπλικά συστήματα, σε σημείο που σήμερα για πρώτη φορά μετά το τέλος του "ψυχρού πολέμου" εκδόθηκε ανακοίνωση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία εκφραζεται η ανησυχία της προς την Ρωσία για τη δοκιμή του πυραύλου cruise Kh-101 Raduga (μάλλον) από την ρωσική Αεροπορία!
Κάτι το οποίο "ενδέχεται να παραβιάζει τη διμερή συνθήκη του 1987", ανακοίνωσε την το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Ουάσινγκτον επεσήμανε στη Μόσχα «την πιθανότητα (...) μιας παραβίασης» της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 μεταξύ των ΗΠΑ και της πρώην ΕΣΣΔ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, μετά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για τη δοκιμή ενός ρωσικού πυραύλου Κρουζ.
Πρόκειται για ένα βλήμα με μεγάλη εμβέλεια το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Taktitcheskoye Raketnoye Vooruzhenie.
Το νέο βλήμα θα μπορεί να φέρεται από το PAK FA ενισχύοντας τις δυνατότητες του νέου μαχητικού. Σύμφωνα με αναλυτές το βλήμα θα πρέπει να είναι είτε το Kh-555 ή Kh-101/102.
Το Kh-555 αποτελεί μία έκδοση του πυραύλου Kh-55 εξοπλισμένη με συμβατική κεφαλή αντί για την πυρηνική.
Όσον αφορά την περίπτωση το νέο βλήμα να είναι το Kh-101 το τελευταίο πρόκειται για ένα νέο βλήμα το οποίο αναπτύχτηκε από το σχεδιαστικό γραφείο Raduga
Η ρωσική Αεροπορία έχει ήδη εντάξει στο δυναμικό της το νέο πύραυλο cruise ακτίνας δράσης ... 10.000 χλμ (!), ο οποίος όμως θα μεταφέρει μόνο συμβατική κεφαλή 400 κιλών.
Το βλήμα έχει κωδικοποιηθεί ως Kh-101 Raduga και η ακρίβειά του υπολογίζεται στα 10 μέτρα (CEP).
Λόγω του μεγέθους του θα μπορεί να μεταφερθεί μόνο από Tu-95 και Tu-160, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν μεταξύ 10-14 βλημάτων..
Ο Kh-101 ανήκει στην οικογένεια βλημάτων Kh-55 και αναπτύχθηκε ως μια stealth έκδοση η οποία και θα αντικαταστήσει τον παλαιό Kh-55SM.
Η μέγιστη ταχύτητα του Kh-101 ανέρχεται στα 0,6 με 0,78 mach και η καθοδήγησή του βασίζεται σε ένα συνδυασμό αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας, υποβοηθούμενο από υψομετρικό ραντάρ Doppler ενώ πληροφορίες αναφέρουν την ύπαρξη ψηφιοποιημένου χάρτη στο πρότυπο του συστήματος TERCOM των Storm SHADOW/Scalp EG.
Για την τελική του καθοδήγηση το Kh-101 είναι πιθανό να χρησιμοποιεί σύστημα απεικόνισης υπερύθρου IIR με λογισμικό ταυτοποίησης εικόνας στόχου και ειδώλου.
Αν και δεν αναφέρεται θεωρείται σίγουρο πως το βλήμα έχει επιπλέον δορυφορική καθοδήγηση και ναυτιλία μέσω του συστήματος GLONASS. Η ακρίβεια του ανέρχεται στα 6 με 9 μέτρα και εμβέλειά του πρέπει να ξεπερνά τα 2000 χλμ. κάτι που το κατατάσσει στην κατηγορία των στρατηγικών βλημάτων.
Όλα τα βλήματα της κατηγορίας των Kh μπορούν να μεταφερθούν από στρατηγικά και τακτικού πεδίου μάχης βομβαρδιστικά όπως τα Tu-95MS, Tu-142M, Tu-160 και Su-34.
To άλλο cruise βλήμα που προέρχεται από την ίδια οικογένεια και θεωρείται πως πρόκειται να συμπληρώσει το στρατηγικό απόθεμα των ρωσικών δυνάμεων είναι το Kh-55S το οποίο όπως και το Kh-101 διαθέτει σύστημα ενδιάμεσης ναυτιλίας τύπου TERCOM και επιπρόσθετες δεξαμενές καυσίμων για αυξημένη εμβέλεια που φτάνει μέχρι και τα 3000 χλμ.
Το άλλο βλήμα της οικογενείας των AS-15 Kent όπως τα αναφέρει το ΝΑΤΟ το Kh-555 το οποίο από το 2000 που έχει τεθεί σε υπηρεσία παραδίδεται σε δύο εκδόσεις (Kh-55SE, Kh-55Sh) διαθέτει προηγμένο σύστημα ναυτιλίας και καθοδήγησης με εμβέλεια που ποικίλει από τα 300 μέχρι και τα 600 χλμ.
Η Ψάκι ερωτήθηκε σχετικά με ένα σημερινό άρθρο των New York Times, το οποίο επικαλέστηκε επίσημες αμερικανικές πηγές που δήλωσαν ότι η Μόσχα έχει αρχίσει ήδη από το 2008 να κάνει δοκιμές "σε έναν νέο πύραυλο".
Υψηλόβαθμη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για ζητήματα αφοπλισμού έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στη Μόσχα από τον Μάιο για το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η Ψάκι επιβεβαίωσε όλα τα στοιχεία του άρθρου των Νιου Γιορκ Τάιμς, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη της τα θέματα σεβασμού των συνθηκών για τον έλεγχο των όπλων, περιλαμβανομένης της Συνθήκης INF».
Οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι το νέο βλήμα μπορεί να δεχθεί και πυρηνική κεφαλή, οπότε αυτόματα, λόγω της τεράστιας ακτίνας δράσης αποτελεί απειλή για το σύνολο των αμερικανικών βάσεων, αλλά και του μητροπολιτικού εδάφους των ΗΠΑ.
Από τις Βρυξέλλες ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό ζήτημα» και ότι η Συνθήκη IFN είναι «θεμελιώδης συνιστώσα της ευρωατλαντικής ασφάλειας».
|
|
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου