Σάββατο, Μαρτίου 22, 2014
0

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τις μέλισσες που σιγά σιγά εξαφανίζονται.Τί φταίει βέβαια,δεν μπορεί κανείς να το πεί με σιγουριά.Πάντως το γεγονός αυτό είναι πολύ άσχημο διότι η επικονίαση των λουλουδιών στα φυτά και τα δένδρα γίνεται ολοένα και λιγότερο,με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη καρπόδεση και συνεπώς λιγότερη καρποφορία.

Μιά εναλακτική λύση στο πρόβλημα μπορούν να θεωρηθούν οι βομβίνοι που υπάρχουν άγριοι στην φύση και συνήθως φωλιάζουν στο έδαφος,σε παλιές ποντικοφωλιές η άλλα εγκαταλελημένα λαγούμια μικρών ζώων. Θα πρέπει όμως να τους συγκεντρώσουμε στο χωράφι μας η στον κήπο μας και αν είναι δυνατόν να τους ενθαρύνουμε να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί.Για να το πετύχουμε αυτό,θα πρέπει να τους φτιάξουμε μόνιμο σπίτι για το οποίο θα χρειαστούμε τα εξής υλικά.

1.Ενα κομάτι κοτετσόσυρμα 30χ30 εκατοστα

2.Μιά πήλινη γλάστρα με διάμετρο 20 εκατοστα.

3.Ενα κομάτι κίτρινη εύκαμπτη πλαστική σωλήνα(λάστιχο) Φ 20, μήκους 30 εκατοστών.

4.Μια πλάκα απο κεραμίδι,η σχστόλιθο αρκετά μεγάλη ώστε να σκεπάζει την γλάστρα.

5.Δυό τρείς χούφτες ξερά χόρτα ,άχυρο η στρώμα από παλιά ποντικοφωλιά.

Μπορούμε να φτιάξουμε την κατασκευή ωποτεδήποτε στην διάρκεια του χρόνου και δεν θα μας πάρει πάνω από 30 λεπτά.

Το ιδανικό υλικό για το εσωτερικό της φωλιάς των βομβίνων είναι το στρώμα απο παλιά ποντικοφωλιά διότι τους έλκει η μυρωδιά.Εναλακτικά όμως χρησιμοποιούμε και πολύ στεγνά ξερά χόρτα η άχυρα ψιλοκομένα χωρίς μούχλα και μυρωδιές.

Διαμωρφώνουμε σιγά σιγά το κοτετσόσυρμα σε σχήμα μπάλλας.Αυτό θα είναι το εσωτερικό στήριγμα της φωλιάς.

Τοποθετούμε μέσα στην γλάστρα το σύρμα πιέζοντας ελαφρά και περνάμε την σωλήνα όπως φαίνεται στην φωτογραφία αφού πρωτα της ανοίξουμε με ενα σουβλί η τρυπάνι μερικές τρύπες εξαερισμού.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε και δύο σωλήνες,αντίθετα η μιά απο την άλλη ώστε να έχουμε δύο εισόδους σε περίπτωση που η φωλιά θα τοποθετηθεί σε εξωτερική πλευρά θερμοκηπίου και θα θέλαμε να έχουμε και μιά ελεγχόμενη είσοδο προς το εσωτερικό.

Στη συνέχεια γεμίζουμε την γλάστρα μέχρι πάνω με το υλικό που φτιάξαμε για στρώμα της φωλιάς χωρίς να πιέζουμε πολύ δυνατά.Σκάβουμε ενα λάκο στο χώμα,αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει η γλάστρα.

Στην συνέχεια αναποδογυρίζουμε την γλάστρα σιγά σιγά κρατώντας με το χέρι μας σταθερό το λάστιχο και το υλικό και την τοποθετούμε μέσα στο λάκο ώστε τα δύο τρίτα της γλάστρας να βρίσκονται μέσα στο έδαφος.

Σκεπάζουμε με χώμα την τρύπα γύρω από την γλάστρα και πιέζουμε καλά με τα πόδια μας προσέχοντας να μην τσακίσει η σωλήνα και το στόμιό της να βρίσκεται περίπου 5 εκατοστά απο το εδαφος.

Ετσι εξασφαλίζουμε στεγανότητα αλλά και δροσιά στο εσωτερικό της φωλιάς.

Τοποθετούμε την πλάκα πάνω από την γλάστρα και περιμένουμε την βασίλισσα να ανακαλύψει την φωλία και να εγκατασταθεί.

Εναι σημαντικό η φωλιά να βρίσκεται σε νοτικό σημείο,να είναι προστατευμένη από την βροχή.

Μενέλαος Αχιμαδάκης

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου