polemiko imerologio oukraniki krisi syria
08 Απριλίου 2014

Παγώνει η διαστημική συνεργασία Ρωσίας–ΗΠΑ

Οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία, θα βλάψουν, όπως όλα δείχνουν, και την επιστήμη. Ειδικότερα, τις κοινές έρευνες των δύο χωρών στον τομέα του διαστήματος. Παρά ταύτα, συνεχίζεται σταθερά η συνεργασία Ρωσίας-Ευρώπης.

Οι ρωσικές εταιρείες έχουν πολλά κοινά προγράμματα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Ετσι, η εφαρμογή των κυρώσεων στο διαστημικό τομέα θα φέρει δεκαετίες πίσω τον τομέα της διεθνούς διαστημικής έρευνας. Η επιβολή τους, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημία στον πολιτισμό ολόκληρης της γης. Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στη λήψη αντιπαραγωγικών μέτρων που άπτονται του σχεδιασμού και της ανάπτυξης προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας πυραυλικών κινητήρων, «Energomash», Βλαντίμιρ Σόλντσεφ.

Την Παρασκευή 4-4-2014, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκτόξευση δορυφόρου με τον αμερικανικό πύραυλο τύπου «Atlas-5», ο οποίος είναι εξοπλισμένος με τον πανίσχυρο ρωσικό κινητήρα RD-180 που αποδίδει ώθηση 400 τόνων. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κινητήρα ειδικά για τον πύραυλο «Atlas», ανατέθηκε από την αμερικανική πλευρά στη ρωσική ερευνητική-παραγωγική εταιρεία, «Energomash». Όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σόλντσεφ στη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», οι ρωσικοί πυραυλικοί κινητήρες είναι τεχνολογικά πιο εξελιγμένοι -αρκετά χρόνια μπροστά από τους αντίστοιχους αμερικανικούς- και διαθέτουν τα καλύτερα ενεργειακά χαρακτηριστικά πυραυλικών κινητήρων υγρού οξυγόνου-κηροζίνης παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 50 εκτοξεύσεις πυραύλων-φορέων που χρησιμοποιούν αυτούς τους κινητήρες και ήταν όλες επιτυχημένες.

Οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ξεφύγουν απ’ αυτή την τεχνολογική εξάρτηση. Πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Chuck Hagel, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία το επιτελείο της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να βρει τρόπο να αντικαταστήσει στο άμεσο μέλλον τους ρωσικούς κινητήρες RD-180 που χρησιμοποιούνται στους πυραύλους Atlas -5. Επίσης, μπορεί να παγώσουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την προμήθεια κινητήρων ΝΚ-33, αν και στην κατασκευάστρια εταιρεία «Kuznetsov» είναι σίγουροι για την ομαλή εκτέλεση του συμβολαίου. Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας «Kommersant» στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Μόσχα δεν επιδεικνύει προς το παρόν κανένα ενδιαφέρον για αντίμετρα στις κυρώσεις. Ωστόσο, το ζήτημα των παραδόσεων των κινητήρων RD-180 και ΝΚ-33 στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει ανοικτό.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (ΚΕΑ) στο Κορολιόφ κοντά στη Μόσχα, Αλεξάντρ Κόπτεφ, πιστεύει ότι η μονομερής διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία, θα βλάψει περισσότερο τη NASA. Μαζί του συμφωνεί και ο ρώσος Ακαδημαϊκός, Ρόαλντ Σαγκντέγιεφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ. Σαν αποτέλεσμα των κυρώσεων, θα υποφέρουν οι ερευνητές που ασχολούνται με τη διαστημική επιστήμη και είναι ειλικρινά αφοσιωμένοι σε αυτήν» είπε ο εμπειρογνώμονας στο ITAR-ΤASS.

Κριμαία και Διάστημα

Ο Σαγκντέγιεφ έφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε σχέση με αυτό, που συνδέεται άμεσα με την Κριμαία. Δεκαοκτώ μήνες πριν, τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά ο ρωσικός επιστημονικός δορυφόρος «Radioastron», που αποτελεί ένα μοναδικό ραδιοτηλεσκόπιο με εξελιγμένες οπτικές ικανότητες που ξεπερνούν τις αντίστοιχες του αμερικανικού Hubble.

«Τα κοινά διεθνή προγράμματα για το συγκεκριμένο έργο αφορούν σε μια συγχρονισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ ραδιοτηλεσκόπιων σε διαφορετικές ηπείρους που εργάζονται για την υποστήριξη του «Radioastron». Και ένα από αυτά τα τηλεσκόπια, το βασικότερο στην Ευρώπη, βρίσκεται στην Ευπατόρια στην Κριμαία. Και δεν ξέρω τι θα συμβεί τώρα», δήλωσε. Ο Ακαδημαϊκός πιστεύει ότι «οι αμερικανοί επιστήμονες ασφαλώς και θα στραφούν προς τους γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου, για να πιέσουν ώστε τα συγκεκριμένα έργα στα οποία συμμετέχουν από κοινού με τη Ρωσία, να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις».

Ενισχύεται η ρωσο-ευρωπαϊκή συνεργασία

Την ίδια στιγμή, η διεθνής διαστημική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζει να «τρέχει» κανονικά. Τη νύχτα της 4ης Απριλίου, ο ρωσικός πύραυλος φορέας «Soyuz –ST» με τον ευρωπαϊκό δορυφόρο «Sentinel 1A», εκτοξεύθηκε με επιτυχία από το Διαστημικό Κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Ο δορυφόρος θα παρακολουθεί τις φυσικές καταστροφές και θα στηρίζει επιχειρήσεις που αφορούν σε δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Το πρόγραμμα των εκτοξεύσεων των ρωσικών «Σογιούζ», βασίζεται σε μια διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Γαλλίας, η οποία υπεγράφη το 2003.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους έχουν προγραμματιστεί τρεις ακόμα εκτοξεύσεις «Σογιούζ» από το Κουρού. Είναι η έβδομη εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου από τη γαλλική βάση στο δυτικό ημισφαίριο. Η γαλλική εταιρεία «Arianespace» και η ρωσική Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία, «Roscosmos», έχουν επίσης υπογράψει συμφωνία για την παράδοση επτά ρωσικών πυραύλων-φορέων «Σογιούζ» στο κοσμοδρόμιο του Κουρού στο διάστημα 2016-2019.

Η διεθνής συνεργασία της Ρωσίας στη διαστημική έρευνα

Σύμφωνα με την «Roscosmos», η Ρωσία έχει υπογράψει διακυβερνητικές συμφωνίες για συνεργασία στο διάστημα με περισσότερες από 30 χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Σουηδίας, της Αργεντινής και των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Έχουν υλοποιηθεί αρκετά έργα που αφορούν στην εφαρμοσμένη διαστημική τεχνολογία στο πλαίσιο του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) και προετοιμάζονται προτάσεις έργων που αφορούν στη διαστημική συνεργασία με την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και με τα κράτη της ομάδας BRICS.

Η Ρωσία πραγματοποιεί εμπορικές εκτοξεύσεις ξένων δορυφόρων με τους δικούς της πυραύλους-φορείς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, έχουν τεθεί με επιτυχία σε τροχιά δορυφόροι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κορέας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ολλανδίας και της Ουκρανίας, με τους πυραύλους-φορείς «Dnepr». Με τον πύραυλο «Proton – M» έχουν εκτοξευθεί δορυφόροι του Μεξικό, της Μεγάλης Βρετανίας και της Τουρκίας.

Στο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν υλικά από το ITAR-TASS και από τις εφημερίδες «Kommersant» και «Ροσίσσκαγια Γκαζέτα».

rbth.gr

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

  • Blogger Comment
  • Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Copyright © 2012 Πολεμικo Ημερολoγιο All Right Reserved
Κατασκευή ιστοσελίδωνVelvetStudio.gr