Η Βουλγαρία διαιρεμένη μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών ενόψει των ευρωεκλογών
Η Βουλγαρία είναι διχασμένη όσο ποτέ, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, μεταξύ της Ρωσίας- παραδοσιακός σύμμαχός της και προμηθευτής φυσικού αερίου- και της ΕΕ που επενδύει σε μεγάλο βαθμό στη χώρα αυτή που είναι η φτωχότερη από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης.
Στη Σόφια είναι γνωστό, ότι ένας ψυχρός πόλεμος που προκλήθηκε από την κρίση στην Ουκρανία, θα χτυπήσει ιδιαίτερα την εύθραυστη οικονομία της και θα υποστεί την περικοπή του φυσικού αερίου και για την ίδια αλλά και ως χώρα διέλευσης του προς την Ευρώπη.
Άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Der Spiegel και αναφέρεται στις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας, επισημαίνεται ότι το Βερολίνο και άλλες πρωτεύουσες, φοβούνται ότι η επιρροή της Μόσχας στη Βουλγαρία θα επιφέρει διαίρεση στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Από 40 έως και 53 τοις εκατό οι Βούλγαροι αντιτάχθηκαν στην επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία, όπως αποκάλυψαν τρεις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν από την Gallup, το κέντρο ανάλυσης και πληροφοριών.
Οι σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας είναι βαθιές και παλαιές, εμποτισμένες με την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό. Η εθνική εορτή, της απελευθέρωσης της χώρας από την τουρκοκρατία, είναι συνδεδεμένη με τη Ρωσία το 1878.
Η Βουλγαρία ήταν ο πιο πιστός σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης κατά την κομμουνιστική εποχή και η σημερινή Βουλγαρία διαιωνίζει αυτή τη στενή σύνδεση, που υποστηρίζεται από τους πρώην κομμουνιστές- σημερινούς σοσιαλιστές.
Η Ρωσία είναι παρούσα σε όλους τους τομείς της βουλγαρικής οικονομίας, στον τουρισμό και στο real estate.
Ωστόσο οι Βρυξέλλες προσπαθούν να ισχυροποιηθούν στη χώρα μέσω των επενδύσεων των ευρωπαϊκών ταμείων κατά 65% των επενδύσεων, ενώ συγχρόνως το εμπόριο της Βουλγαρίας απευθύνεται κατά 62% στην ΕΕ.
Στην αιτούμενη συμμόρφωση για κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σόφια δεν διστάζει να αυξήσει τους τόνους εναντίον των Βρυξελλών σχετικά με το θέμα του έργου του αγωγού φυσικού αερίου ‘South Stream’ που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κοινοποίησε απόφασή του τον Απρίλιο να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, αντιμετωπίζοντας την ρωσική πολιτική προς το Κίεβο.
«Το ‘South Stream’ είναι μια στρατηγική προτεραιότητα, η κατασκευή του οποίου απαιτείται να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ντράγκομιρ Στόινεφ, που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο του ρωσικού γίγαντα ‘ Gazprom’.
Αλλά, η υποστήριξη προς το έργο ‘South Stream’ είναι αντιπαραγωγικό θα επισημάνει προς το πρακτορείο AFP, ο Bob Oakley διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών από τη Σόφια.
Οι Βούλγαροι ενθυμούνται, μάλλον με αγωνία, τη διακοπή της προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τον Ιανουάριο του 2009. Τότε τέθηκε ως ανάγκη να περιοριστεί η θέρμανση και να ανασταλεί ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Το θέμα σπάνια χρησιμοποιείται στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών στη Βουλγαρία.
Οι Σοσιαλιστές υπόσχονται να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης. Οι συντηρητικοί επιμένουν υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας. Αλλά, και τα δύο στρατόπεδα αποφεύγουν επιμελώς να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.
infognomonpolitics.blogspot.gr
Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα …
Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας…
Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook
Κάνωντας LIKE ΕΔΩ
Η Βουλγαρία διαιρεμένη μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών ενόψει των ευρωεκλογών
Leave a Reply