shadow

Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη ανοιχτά της Καρπάθου, η Τουρκία δημιουργεί και πάλι σκηνικό «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο με σοβαρές προκλήσεις στον αέρα και τη θάλασσα.


Έχει αναπτύξει σχεδόν ολόκληρο το Στόλο της στο Αιγαίο, στέλνοντας πολεμικά πλοία στις ακτές της Ευβοίας, ενώ καθημερινά στέλνει μαχητικά της, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ελικόπτερα να πετούν πάνω από τις ακτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η Άγκυρα διεξάγοντας την άσκηση «Beyaz Firtina 2014» έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής (από τη Δευτέρα) σε 120 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 44 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Το στοιχείο που καταδεικνύει αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων είναι ωστόσο η απονήωση συνολικά 27 ελικοπτέρων, τα οποία πέταξαν σε απόσταση μερικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Ακόμη, 8 CN-235 «αλώνισαν» στο Αιγαίο ξεκινώντας το δρομολόγιο της πρόκλησης από τις νότιες έως τις βόρειες περιοχές ή και το αντίστροφό του Αρχιπελάγους. Εκείνο που ανησύχησε ωστόσο πολύ τους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου και τους ανάγκασε να ενισχύσουν τις ναυτικές μονάδες στο Αιγαίο ήταν ο πλους δύο τουρκικών πλοίων, σχεδόν ταυτόχρονα, εντός των χωρικών υδάτων.

Το ένα έφτασε στην Εύβοια, πλέοντας επι πολλές ώρες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και στην «καρδιά» των Κυκλάδων και το άλλο στη Νάξο. Μία ακόμη παραβίαση από τουρκικό πολεμικό πλοίο απετράπη την τελευταία στιγμή, αφού μπήκε στο Καφηρέα, αλλά άλλαξε πορεία και εν συνεχεία κινήθηκε ανατολικά.

Το «πολεμικό» σκηνικό που έχει στήσει στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα αποδεικνύει πώς η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σκοινί. Κι αυτό γιατί κάποια «κέντρα» στη γειτονική χώρα επιδιώκουν την ένταση με την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι επίκεινται και προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο.

Η κατάσταση αυτή πάντως που έχει θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να πάσα στιγμή να οδηγήσει σε ένα… δυστύχημα σαν και αυτό της 23ης Μαίου του 2006, όταν τουρκικό μαχητικό «εμβόλισε» ανοιχτά της Καρπάθου το F-16 του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη προκαλώντας την συντριβή και το θάνατο του.

Τα επόμενα λεπτά βρέθηκαν δεκάδες αεροσκάφη στον αέρα, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία και στο παραπέντε αποφεύχθηκε μία πολεμική σύρραξη.

Συγκεκριμένα, ηταν λίγο πριν από την μία το μεσημέρι της 23ης Μαϊου του 2006, όταν δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών και κατευθύνονταν προς την Κρήτη.

Χρήσιμα links

Τα τουρκικά αεροσκάφη χωρίζονταν σε δύο σχηματισμούς των τριών και κατευθύνονταν προς την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν. Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης πλησίασε την μία τριάδα των τουρκικών μαχητικών για να προβεί στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβοέων.

Ένα από τα δύο τουρκικά F-16 που συνόδευαν το τουρκικό RF-4 με τις φωτογραφικές μηχανές έκανε άτσαλους και επιθετικούς ελιγμούς για να παρεμποδίσει το ελληνικό μαχητικό. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, κατά τη διάρκεια της σκληρής αερομαχίας, το τουρκικό F-16 διεμβόλιζε το μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη.

Ήταν 12.42 της 23ης Μαϊου του 2006. Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο. Για περίπου 30 λεπτά Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στα πρόθυρα της σύρραξης. Στο ΓΕΕΘΑ, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο Λιμενικό Σώμα και στην ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων είχε ηχήσει κόκκινος συναγερμός. Δεκάδες ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από τις βάσεις τους.

Η φρεγάτα “Λήμνος”, οι κανονιοφόροι “Πολεμιστής”, “Αρματωλός” και το δρογραφικό “Πυθέας” έπλευσαν με την μεγίστη ταχύτητα προς την θαλάσσια περιοχή 21 μίλια νοτίως της Καρπάθου, κάτω από το σημείο που έγινε η αερομαχία. Στις 14.47 τουρκικό ελικόπτερο παρέλαβε τον Τούρκο πιλότο.Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Έλληνα πιλότου ήταν εντατικές.

Περίπου στις έξι το απόγευμα της ίδιας μέρας, το πλήρωμα της φρεγάτας “Λήμνος” εντόπισε την κάσκα, το PL και ένα Survival Kit που έφερε ελληνικές ενδείξεις. Ο σμηναγός Ηλιάκης θεωρείται νεκρός.

Όπως πριν οκτώ χρόνια έτσι και σήμερα οι Τούρκοι συνεχίζουν να εισβάλουν στο Αιγαίο προκαλώντας και επιδεικνύοντας πολλές φορές επιθετική συμπεριφορά. Προσβάλουν μάλιστα τη μνήμη του Κώστα Ηλιάκη προβαίνοντας σε παραβιάσεις στο σημείο της συντριβής.

Οι Έλληνες πιλότοι σήμερα τιμούν τον σμηναγό Ηλιάκη. Μάχονται για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αναχαιτίζοντας τους Τούρκους “εισβολείς” στο Αιγαίο.

defencenet.gr

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα …

Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας…

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook

Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

Οκτώ χρόνια από τη “δολοφονία” του Κ.Ηλιάκη

Χρήσιμα links

Σχετικά άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>