Μην Χάσετε

shadow

Επίδειξη δύναμης στην κάλπη της Θράκης από το Τουρκικό προξενείο


Νίκος Μελέτης

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ… ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ

Σε αγώνα δρόμου μέχρι τελευταίας… στροφής και με γενική «επιστράτευση» – μεταφορά ψηφοφόρων από την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, την Αδριανούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις επιδιώκεται να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε πεδίο επίδειξης δύναμης των ακραίων στοιχείων της μειονότητας, με την ανάδειξη του κόμματος του Αχμέτ Σαδίκ DEB πρώτο σε ψήφους στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Σε αγώνα δρόμου μέχρι τελευταίας… στροφής και με γενική «επιστράτευση» – μεταφορά ψηφοφόρων από την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, την Αδριανούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις επιδιώκεται να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε πεδίο επίδειξης δύναμης των ακραίων στοιχείων της μειονότητας, με την ανάδειξη του κόμματος του Αχμέτ Σαδίκ DEB πρώτο σε ψήφους στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Στηριζόμενο στην πολυδιάσπαση της πλειονοτικής ψήφου στα πολλά μικρά και μεγάλα κόμματα, το τουρκικό προξενείο επένδυσε στην αναβίωση του DEB και εκμεταλλευόμενο τη χαλαρότητα της ψήφου στις ευρωεκλογές ελπίζει ότι το βράδυ της 25ης Μαΐου θα διαμορφωθεί μία παραπλανητική εικόνα για τη Θράκη.

Στη μάχη των εντυπώσεων το τουρκικό προξενείο, έχοντας κερδίσει με την ανοχή της ελληνικής πολιτείας αλλά και των τοπικών κομματικών και αυτοδιοίκητων παραγόντων μία ιδιότυπη ασυλία, κατόρθωσε είτε με εκβιασμούς και απειλές, είτε με αλλά αθέμιτα μέσα να μην υπάρξει αξιόλογη και σοβαρή εκπροσώπηση μειονοτικών στα ψηφοδέλτια των μεγάλων κόμματων, ώστε να γίνει πιο εύκολη η διοχέτευση ψήφων στο DEB. Στόχος φυσικά είναι η επίδειξη δύναμης και, κυρίως, η αποστολή του μηνύματος ότι η μειονότητα είναι πολιτικά χειραγωγούμενη και συνεπώς κάθε κόμμα ή τοπική αρχή οφείλει να συνδιαλλαγεί με εκείνους που μπορούν να κατευθύνουν την ψήφο της.

Οι μειονοτικές ψήφοι μπορεί να ξεπεράσουν τις 60.000-70.000, αν και φυσικά ένα μέρος τους δεν θα ακολουθήσει την «προξενική γραμμή», είτε για ιδεολογικούς είτε για λόγους αξιοπρέπειας. Ανεπίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στη Ροδόπη, όπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από το Προξενείο και τα ακραία στοιχεία, με την υποστήριξη και του παλιού βουλευτή του Συνασπισμού Μουσταφά Μουσταφά θα συγκρατήσουν ένα ποσοστό της μειονοτικής ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

επιδειξη , δυναμης , στην , καλπη , της , θρακης , από , το , τουρκικο , προξενειο ,2

 

Σε αντίθεση με την Ξάνθη, όπου ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χ. Ζειμπεκ δεν έκρυψε την υποστήριξή του στο DEB. Πάντως, η επιλογή του Προξενείου να αναδείξει τον DEB και ως αρχηγό του τον Μουσταφά Αλί Τσαβούς (πρώην καφετζής στην «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής») έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του σοβαρού πολιτικού προσωπικού της μειονότητας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσαβούς είχε αποκλειστεί ουσιαστικά από εκδηλώσεις της Ενωσης Επιστημόνων της μειονότητας.

Oι προηγούμενες αναμετρήσεις

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της κάλπης στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, όπως ιδιαίτερη σημασία έχει και η σύγκριση των επιδόσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009 και του Ιουνίου 2012.

 

επιδειξη , δυναμης , στην , καλπη , της , θρακης , από , το , τουρκικο , προξενειο ,3

 

Το 2009 στη Ροδόπη το ΠΑΣΟΚ πήρε 53,08%, η ΝΔ 34,52% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,27%. Το 2012 στη Ροδόπη το ΠΑΣΟΚ πήρε 20,54%, η ΝΔ 27,29%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,75% και η ΔΗΜΑΡ με υποψήφιο τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Ιλχαν Αχμέτ 17,74%. Ακόμη πιο ενδεικτική είναι η εικόνα στην Ξάνθη. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 58,79%, η ΝΔ 26,21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,56%. Τον Ιούνιο 2012 το ΠΑΣΟΚ πήρε 9,74%, η ΝΔ 26,48%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 38.56%.

Η σύγκριση των αποτελεσμάτων, πέραν του γενικού κλίματος της αρχικής ενθουσιώδους υποδοχής του Γ. Παπανδρέου το 2009 και της αποδοκιμασίας του ΠΑΣΟΚ το 2012, φανερώνει την ύπαρξη ενός «αόρατου κέντρου» που μπόρεσε να κατευθύνει συντεταγμένα τη μειονοτική ψήφο.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι 50.000 ψήφοι που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη – Ξανθή και η ΔΗΜΑΡ στη Ροδόπη θα παραμείνουν στα κόμματα αυτά ή θα κατευθυνθούν στο DEB.

Χρήσιμα links

Στην εκλογική του διακήρυξή, το DEB θέτει ως στόχο την προβολή των προβλημάτων της «Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» με το σύνθημα «Ευρώπη, Ευρώπη άκουσε τη φωνή μας, την ανεξάρτητη μειονοτική φωνή μας. Είμαστε και εμείς εδώ». Μάλιστα, επιστρατεύτηκε για τις προεκλογικές εξορμήσεις του κ. Τσαβούς στα Θάμνα της Κομοτηνής και ο γιος του ιδρυτή του κόμματος Λεβέντ Σαδίκ, ο οποίος είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας στην Τουρκία.

Στις περιφερειακές εκλογές είχε επιλεγεί από την πρώτη στιγμή η σύμπραξη μειονοτικών υποψηφίων στους συνδυασμούς που υποστηρίζονταν από τα μεγάλα κόμματα, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η ισόρροπη εκπροσώπηση στην περιφέρεια που πλέον έχει σημαντικές αρμοδιότητες. Και, φυσικά, είναι σημαντικό οι θέσεις αντιπεριφεριαρχών και αντιδημάρχων που ορθά δίνονται σε εκπρόσωπους της μειονότητας να αξιοποιούνται για την προώθηση των θεμάτων της και όχι να αναλώνονται σε άλλου είδους παρεμβάσεις.

Στον Δήμο Αρριανών φέρεται ως φαβορί ο απερχόμενος δήμαρχος Ιμπραήμ Σερήφ, ενώ και στη Μύκη, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, φαίνεται ότι θα επανεκλέγει ο Μουσταφά Τσουκάλ. Αντιθέτως στον Ιασμο, ο Ισμέτ Καδί αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην προσπάθεια για την επανεκλογή του, καθώς ήδη από τις προηγούμενες κάλπες ένα σημαντικό τμήμα της μειονοτικής ψήφου πήγε σε χριστιανό υποψήφιο.

Στους δήμους Τοπείρου και Σαπών – Μαρώνειας, οι μικροπολιτικοί σχεδιασμοί στη διαμόρφωση των καλλικρατικών δήμων έχουν αναδείξει το μειονοτικό στοιχείο σε ιδιαίτερα ισχυρό παράγοντα, αναντίστοιχο με την αναλογία του πληθυσμού.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

Περιοδείες για την «αφύπνιση» των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω

Εντονη προσπάθεια καταβάλλεται και για την κινητοποίηση των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω προκειμένου να ψηφίσουν το DEB. Στόχος είναι να δοθεί εκλογική υπόσταση στην απαίτηση της Τουρκίας για αναγνώριση μειονοτικού καθεστώτος για τους μουσουλμάνους των δυο νησιών. Εξάλλου ο πρόεδρος του DEB, κ. Τσαβούς, πρόσφατα επισκέφτηκε τα δύο νησιά, ενώ με τη συμβολή και του Τούρκου προξένου στη Ρόδο προσπάθησε να «αφυπνίσει» τους φιλήσυχους μουσουλμάνους του νησιού.

Οι απαιτήσεις

Με αφορμή συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αγκυρα και προβλήθηκε από τον τουρκικό Τύπο με θέμα την «τουρκική μειονότητα σε Ρόδο, Κω και Δωδεκάνησα», ο πρόεδρος του «Πολιτιστικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων» Μουσταφά Καϊμακτσί έστειλε επιστολή (28 Απριλίου) στον οργανισμό διαχείρισης βακουφικών κτημάτων Ρόδου, όπου ζητά να ισχύσει το… οθωμανικό δίκαιο για τη διαχείρισή τους. Ο εν λόγω σύλλογος που εδρεύει στη Σμύρνη και είναι δημιούργημα του βαθέως κράτους ζητά επίσης τη φορολογική απαλλαγή των βακουφικών περιουσιών, καθώς και την απαγόρευση πώλησης ή αξιοποίησής τους.

Συγκεκριμένα, απαιτεί την ακύρωση της μεταφοράς του Μεντρεσέ υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ακύρωση της πώλησης ενός καταστήματος που ανήκε στο Βακούφι στην Παλιά Αγορά της Ρόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει γενικότερη κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ, διευθύντριας της Πολιτιστικής Εκπαιδευτική Εταιρείας της Μειονότητας (Π.ΕΚ.Ε.Μ.), η οποία δημοσιοποίησε την επιστολή που έστειλαν οι ΜΚΟ της «Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» στον νέο Αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Πιρς στις 23 Απριλίου, προκειμένου αφενός να εκφραστούν παράπονα γιατί η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υιοθέτησε την τουρκική επιχειρηματολογία για τη Θράκη και αφετέρου για να προβάλει για ακόμη μία φορά τη γνωστή διχαστική ατζέντα…

Οι «τουρκικές» ΜΚΟ, όπως αυτοχαρακτηρίζονται στο πολυσέλιδο υπόμνημά τους, παρουσιάζουν μία εικόνα τριτοκοσμική για τη Θράκη και καταγράφουν αναλυτικά την ατζέντα που με κάθε ευκαιρία προβάλλουν οι εκπρόσωποι του τουρκισμού και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαίτηση για περιορισμό της εκπαίδευσης στα μειονοτικά σχολεία, την εκλογή του Μουφτή, τη διαχείριση των περιουσιών, την ανέγερση τζαμιών και μιναρέδων κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών κανόνων, την αναγνώριση «τουρκικών συλλόγων» κ.ά. Με τρόπο μάλιστα προσβλητικό για τη χώρα, οι συγκεκριμένες ΜΚΟ συγκρίνουν την Ελλάδα του 2014 με την περίοδο της χούντας.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ


[email protected]

infognomonpolitics.blogspot.gr

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα …

Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας…

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook

Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

Χρήσιμα links

Σχετικά άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>